ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρές μάχες για την ανακατάληψη της πόλης

Ο Ιρακινός στρατός μπήκε στη Μοσούλη

Ιρακινοί στρατιώτες μπήκαν σήμερα στη Μοσούλη, αρχίζοντας έτσι την «αληθινή» μάχη για την ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι ειδικές δυνάμεις εισέδυσαν στη Μοσούλη από ανατολάς, λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι, σύμφωνα με το κέντρο διοίκησης του ιρακινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Ο τελικός στόχος μας» είναι η πλήρης «απελευθέρωση» της Μοσούλης, πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματικός, που μίλησε από την κοινότητα Κογκτζάλι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μοσούλη και επίσης ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις σήμερα.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι επέδειξε επίσης αισιοδοξία, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, τη 17η Οκτωβρίου, της επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης.

«Θα σφίξουμε ξανά τον κλοιό γύρω από το ΙΚ από όλες τις πλευρές», είπε σε διάγγελμά του στην τουρκική τηλεόραση. Οι τζιχαντιστές «δεν θα έχουν οδό διαφυγής, θα μπορούν είτε να πεθάνουν, ή να παραδοθούν», συμπλήρωσε ο Αμπάντι.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μαχητές του ΙΚ —εκτιμάται από τους Αμερικανούς ότι αριθμούν από 3.000 ως 5.000 στη Μοσούλη— θα συνεχίσουν μέχρις εσχάτων τη μάχη για να κρατήσουν το προπύργιό τους, όπου ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε το 2014 τη δημιουργία του «χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κατακτήσει.

Μπαίνοντας στη Μοσούλη, οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των δεκάδων χιλιάδων ανδρών οι οποίοι συγκλίνουν στην πόλη από τον βορρά και από τον νότο, με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης, οι Κούρδοι Πεσμεργκά εδραιώνουν τις θέσεις τους σε χωριά που πρόσφατα αποσπάστηκαν από το ΙΚ. Στον νότο, δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζουν να προελαύνουν, αλλά παραμένουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη Μοσούλη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.