ΕΛΛΑΔΑ

Εκρηκτική η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής 

Στο «κόκκινο» ξανά το προσφυγικό: 607 αφίξεις στα νησιά του Β.Αιγαίου τις ημέρες του Πάσχα

Αυξάνονται επικίνδυνα οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία στην Μέση Ανατολή.  Η Άγκυρα να απειλεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων στην Ευρώπη την ώρα που στη Συρία είναι σε εξέλιξη ένα νέο κύμα εξόδου αμάχων. Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί να οδηγήσει εκ νέου σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Συνολικά 607 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης τις μέρες του Πάσχα.

Συγκεκριμένα από το πρωί της μεγάλης Πέμπτης μέχρι και σήμερα Τρίτη του Πάσχα, 418 πέρασαν στη Λέσβο, 69 στη Χίο και 120 στη Σάμο.

Από την 1η του μήνα μέχρι και σήμερα το πρωί στα νησιά πέρασαν 1.173 πρόσφυγες και μετανάστες, 630 στη Λέσβο, 281 στη Χίο και 262 στη Σάμο.

 

Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι ασφυκτική. Επεισόδια σημειώθηκαν, χθες -Δευτέρα του Πάσχα- το βράδυ, στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας μεταξύ ομάδων Ιρακινών, που φιλοξενούνται εκεί.

Οι συγκρούσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του νυχτερινού ιατρείου του καταυλισμού κοντά στη βόρεια πύλη του χώρου, όταν κάποιοι μπήκαν σε αυτό για να προστατευθούν, αλλά εντέλει δέχθηκαν επίθεση.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση λόγω των συνεχών και αυξανόμενων ροών στον καταυλισμό είναι εκρηκτική, καθώς η υποδομή του είναι για 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες και φιλοξενούνται περί τους 6.300.

 

Επεισόδια και στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ στη Χίο

Στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα κάτοικος της Χίου, ο οποίος καθώς δέχτηκε επίθεση από μετανάστες.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ ακριβώς έξω από το φυλάκιο των κατοίκων του hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν σε τοπικό μέσο (Πολίτης Χίου) κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο, το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα της αλλαγής της βάρδιας.

«Πηγαίνοντας προς το φυλάκιο για να αλλάξω τη βάρδιά μου συνάντησα 5 άτομα. Το ένα προχωρούσε μπροστά και τα υπόλοιπα πίσω σε δυάδες και είχαν μία ένταση μεταξύ τους με χειρονομίες και φωνές», περιγράφει η μία εκ των δύο μαρτύρων στον «π».

Η συνέχεια σύμφωνα με την επίσης μάρτυρα Ε. Κουτσουράδη, δόθηκε λίγη ώρα αργότερα όταν η ομάδα των μεταναστών είχε φθάσει ήδη στο φυλάκιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.