ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τι είναι το rizz

Εσύ πόσο «rizz» είσαι; Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς και υπάρχει λόγος

Ο Τομ Χόλαντ χρησιμοποίησε τη λέξη «rizz» σε συνέντευξή του και έκτοτε έγινε… χαμός.

Ένας καινούριος κόσμος ανοίγεται κάθε λίγο και λιγάκι με τις νέες λέξεις που «ξεπηδούν» κυρίως από τα social media και –σχεδόν αποκλειστικά- δια στόματος της Gen Z, που αρέσκεται να βρίσκει νέου –και ωραίους- τρόπους να περιγράφει πράγματα, καταστάσεις και συναισθήματα.

Και να ταλαιπωρεί όλους τους μεγαλύτερους που ξεφυλλίζουν λεξικά και googlάρουν για να μάθουν «τι εννοεί ο ποιητής;»!

Ήρθε η ώρα να βάλουμε στη ζωή μας τη λέξη «rizz» γιατί αυτή επιλέχθηκε ως η λέξη της χρονιάς από το Λεξικό της Οξφόρδης.

Τι είναι το rizz

Το rizz είναι, εν συντομία, η γοητεία που ασκεί κάποιος, η ικανότητά του να προσελκύει ερωτικούς συντρόφους.

Σύμφωνα με το Oxford University Press, που εκδίδει το Λεξικό της Αγγλικής της Οξφόρδης, πρόκειται για μια λέξη που περιγράφει το στυλ, τη γοητεία, την έλξη, την ικανότητα να έλξει κάποιος ένα ερωτικό σύντροφο.

Το… ελληνικό χάρισμα πηγή έμπνευσης

Ο όρος θεωρείται σύντμηση της λέξης «charisma» (ris – rizz) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρήμα (rizz up), που σημαίνει «προσελκύω» ή «ξελογιάζω».

Η χρήση της λέξης rizz εκτοξεύτηκε φέτος, ιδιαίτερα μετά τον Ιούνιο όταν ο πρωταγωνιστής του Spider Man, Τομ Χόλαντ, τη χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του.

Οι… συνυποψήφιες λέξεις

Το rizz ήταν μία από τις οκτώ λέξεις που «πάλεψαν» για τη λέξη της χρονιάς και όλες τους αντανακλούσαν τις τάσεις της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της. Αυτές, σύμφωνα με το Sky News, ήταν:

Swiftie: «Τρελός» θαυμαστής της Taylor Swift

De-influencing: Το αντίθετο του influencing, δηλαδή η πρακτική της αποθάρρυνσης των ανθρώπων από την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων ιδίως μέσω των social media.

Beige Flag: ένα στοιχείο του χαρακτήρα ή μια συνήθεια, κυρίως ενός ερωτικού συντρόφου, που θεωρείται εξαιρετικά χαρακτηριστικό του χωρίς να έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Heat dome: Ένα επίμονο καιρικό σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, που παγιδεύει μάζες θερμού αέρα.

Prompt: Μια εντολή που δίνεται σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, αλγόριθμο κ.λπ., η οποία καθορίζει ή επηρεάζει το περιεχόμενο που παράγει.

Parasocial: Η ψευδής αίσθηση ενός θαυμαστή ή οπαδού ότι γνωρίζει το είδωλό του και είναι φίλοι,

Situationship: Μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση που δεν θεωρείται επίσημη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.